Keuzemenu toevoegen

Stap voor stap lijst

Met keuzemenu’s kun je snel en efficiënt keuzemenu’s met meerdere gangen instellen voor een vastgestelde prijs. Bij een keuzemenu kun je gebruikmaken van het normale artikelbestand. Ondanks dat de individuele prijzen opgeteld wellicht hoger zijn, zal booq de ingestelde menuprijs berekenen. Let op, het keuzemenu mag niet duurder zijn dan de artikelen los bij elkaar opgeteld. Als er al een keuzemenu is aangemaakt, kun je het keuzemenu eenvoudig kopiëren en vervolgens aanpassen.

Keuzemenu toevoegen

Om een nieuw keuzemenu aan te maken klik je op "+ Keuzemenu toevoegen" rechts bovenin. Vul de naam in het van het keuzemenu, bijvoorbeeld Keuzemenu drie-gangen. Bij prijs vul je de totaalprijs in van het keuzemenu. Klik vervolgens rechts onderin op opslaan.

Nu het menu is aangemaakt moeten de submenu’s of gangen worden toegevoegd. Klik op "Submenu toevoegen".

Vul de naam in het van het submenu, bijvoorbeeld "voorgerechten" en selecteer de gang die van toepassing is op het submenu. Klik vervolgens rechts onderin op opslaan. Herhaal de stappen voor het submenu "Hoofdgerechten" en het submenu "Nagerechten". Wanneer je geen gang invult, zal voor de losse artikelen de gang worden gebruikt die daar staat ingesteld.

Artikelen koppelen aan keuzemenu

Nu je de submenu’s hebt aangemaakt, moeten de artikelen toegevoegd worden waaruit gasten kunnen kiezen. Dit doe je aan de rechterkant waar het totale stambestand aan artikelen staat. Je selecteert hier de 'artikelen' die onderdeel uitmaken van het driegangenmenu. Vink ze aan en sleep ze vervolgens naar het juiste 'submenu'. Doe dit voor zowel Voorgerechten, Hoofdgerechten als Nagerechten.

Toeslag instellen keuzemenu

Je kunt een toeslag berekenen voor een artikel dat onderdeel uitmaakt van een keuzemenu. Klap met het pijltje het 'submenu' open en klik achter het artikel op "het potloodje". Je kunt hier de meerprijs van het artikel invullen. In het voorbeeld zie je nu achter het artikel een toeslag van €2 staan. Wanneer nu het keuzemenu ingevoerd wordt op de kassa en de zalm wordt gekozen als hoofdgerecht, zal het totaal bedrag €27 zijn.

Keuzemenu kopiëren

Wanneer je een soortgelijk menu wilt aanmaken als je al hebt, kun je een kopie maken van het bestaande menu door op 'de twee vierkantjes' erachter te klikken. Het menu verschijnt automatisch nog een keer en kan naar wens aangepast worden via 'het potloodje'. Vergeet niet om rechts onderin het keuzemenu op te slaan. Je kunt uiteraard ook de artikelen aanpassen die bij het gekopieerde menu horen.

Keuzemenu koppelen aan de menukaart

Wanneer je een keuzemenu hebt aangemaakt, zal deze terug te vinden zijn in je artikelbestand. Voordat je het keuzemenu kan koppelen aan je menukaart, dien je het keuzemenu eerst in het artikelbestand op te zoeken en te voorzien van een 'artikelgroep' en 'omzetgroep'. Klik op opslaan en ga naar Menu’s. Klik op "Menukaart" en zoek het driegangen-keuzemenu op bij artikelen. Sleep het 'keuzemenu' naar de menukaart en plaats het onder bijvoorbeeld Hoofdgerechten.

Voor meer informatie over het koppelen van artikelen aan de menukaart kun je de tutorial Menu’s beheren bekijken.