Artikelcomponenten - samengestelde artikelen en arrangementen

Stap voor stap lijst

Via artikelcomponenten kun je meerdere artikelen koppelen aan 1 hoofdartikel. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor arrangementen of samengestelde artikelen met meerdere btw-tarieven en omzetgroepen. Een voorbeeld hiervan is een kinderfeestje bestaande uit een optelling van een uurtje bowlen die in de omzetgroep bowlen valt, en na afloop een bakje friet welke in de omzetgroep snacks valt.

Hieronder een voorbeeld van een kinderfeestje wat in totaal €12,50 kost, met daarin een uur bowlen van €10,00 en een bakje friet van €2,50.

  1. Stap 1: Maak via “+Artikel toevoegen” rechtsboven een artikel ‘Bowlen’ aan. Koppel die aan de juiste Artikelgroep, in dit geval ‘Bowlen’. Vul de prijs in, €10,00 voor een los uurtje bowlen, maar voor het arrangement is het belangrijk dat in ieder geval de optieprijs ingevuld is, ook €10,00. Vul tevens het juiste btw-tarief in.
  2. Stap 2: Maak ook een artikel ‘Bakje friet’ aan onder de Artikelgroep 'Keuken > ‘Snacks'. Geef hem in ieder geval een optieprijs, dat is voor deze friet € 2,50. Indien deze artikelen ook los worden verkocht, vul dan bij “Prijs” ook de normale prijs in. Wordt het niet los verkocht, vul hier dan 0 in. Controleer het juiste btw-tarief.
  3. Stap 3: Maak het Arrangement aan. In dit geval ‘Kinderfeestje 1 uur bowlen’ in de “Artikelgroep” Arrangementen. De prijs kun je op € 0,00 laten en onderaan moet je dan de componenten toevoegen, die gaan bepalen dat de totale prijs op €12,50 komt. Klik op “Componenten toevoegen” en zoek op de twee onderdelen die toegevoegd moeten worden. Als je een deel van de artikelnaam typt, zal het artikel verschijnen. In dit geval eerst Bowlen en dan Bakje friet. Je ziet inderdaad onderaan dat de totale prijs nu op € 12,50 komt.
    Indien je niet wilt dat de componenten van het samengestelde artikel los op de klant-rekening worden weergeven, dan vink je achter die componenten 'Verberg op rekening aan'.

Boven de artikelen vind je nog een vinkje 'Artikel componenten apart produceren'. Als je dat aanvinkt zullen de componenten bij hun eigen productiestation geprint of getoond worden. Klik vervolgens op "Opslaan". Het arrangement is nu aangemaakt en als je het artikel ‘kinderfeestje’ opzoekt in de artikellijst, dan zie je aan het symbool dat voor de prijs staat dat het om een samengesteld artikel gaat.

Hoe je dit artikel koppelt aan één of meerdere menu’s, zie je in het hoofdstuk menu’s.

🎓 Stap-voor-stap instructies

Hoe hebben we het gedaan?

Artikel details bekijken en aanpassen

Artikelen beheren

Contact