Inhoudsopgave

booq FAQs

Algemene vragen

Ik heb maar een klein horecabedrijf, is booq POS geschikt voor mij?

Ja, booq POS is gebouwd voor kleinere horecazaken tot zeer grote bedrijven! Omdat booq POS modulair werkt kun je het aantal POS-schermen eenvoudig uitbreiden. Je kunt ook uitbreiden met handhelds en/of QR-bestellen.

Werkt booq POS in de cloud?

booq POS is een cloudgebaseerd systeem, met een unieke lokale opzet als opslagconcept. Door deze opzet heb je de voordelen van de cloud die worden gecombineerd met de kracht en beveiliging van de lokale miniserver.

Welke hardware kan ik kiezen?

Er is een vooraf gedefinieerde lijst met hardware die aan de klanten kan worden aangeboden. Deze hardware biedt een scherpe prijs, maar een zeer hoge kwaliteit. De hardware wordt zorgvuldig geselecteerd op basis van verschillende aspecten: prijs/kwaliteit, vervanging van onderdelen, geschiktheid als POS-hardware.

Waarom zou ik een handheld aan mijn POS-oplossing toevoegen?

Werken in de horeca is te vergelijken met topsport. Het vraagt veel van het personeel en het kassasysteem. Een goede handheld is onmisbaar om bestellingen direct aan tafel te kunnen aannemen en een snelle afhandeling te realiseren. Ook vermijd je piekmomenten doordat je niet terug hoeft te lopen naar de reguliere kassa en meerdere bestellingen tegelijk hoeft in te voeren. Je installeert de booq app eenvoudig op verschillende apparaten. Je kiest zelf of je met je eigen smartphones of professionele handhelds wilt werken. Slimme functionaliteiten maken het jou en je medewerkers gemakkelijk. Je ziet wat de lopers zijn. Je kunt bestellingen snel wijzigen. Het geeft ook inzicht in de productie en realtime voorraad.

Hoe maak ik artikelen aan, wijzig ik prijzen of stel ik menu's in?

In de booq Backoffice, de beheeromgeving van het kassasysteem, stel je alle instellingen naar wens in. Hier bepaal je het assortiment, maak je tafels aan, beheer je meerdere locaties of stel je menu's samen. Weet je niet zeker hoe je een bepaalde wijziging moet doorvoeren? De tutorial-omgeving, booq Tutorials, legt uit hoe het werkt met meer dan 150 video's.

Is het mogelijk om verkooprapportages te maken?

Het managementdashboard in de backoffice geeft realtime verkoopcijfers om te zien hoe jouw bedrijf ervoor staat. Ook heb je gratis toegang tot booq BI Basis, onze business intelligence tool. Met grafieken, staafdiagrammen en trendlijnen kun je de cijfers visualiseren.

Als mijn handheld uitvalt, kan ik dan verder werken op een ander apparaat?

Met booq kun je eenvoudig overstappen van je gewone kassa naar een handheld. De verkoopgegevens worden in realtime bijgewerkt. Als je een bestelling aanneemt met je smartphone en de batterij is leeg, dan kun je inloggen met hetzelfde account op een scherm of een andere handheld en kun je de bestelling voortzetten waar je net was gebleven.

Hoe zit het met systeemupdates?

Updates zijn nodig om het systeem up-to-date en veilig te houden. Gelukkig hoef je zelf geen updates te doen. Wij doen dat voor je. Na elke update laten we je weten welke nieuwe functionaliteiten je kunt gebruiken.

Kan ik booq POS gebruiken zonder QR te bestellen?

Ja, je kunt booq POS gebruiken zonder QR-bestellen. Hierdoor heb je alle functies van de booq POS tot je beschikking. De POS werkt als een volwaardige oplossing, zonder gebruik te maken van de uitgebreide selfservice mogelijkheden van QR-bestellen.

Hoe ziet het booq POS-licentiemodel eruit? Hoe ziet de investering eruit?

Het licentiemodel bestaat uit een vast en een flexibel deel. De hardware die nodig is om het systeem te bedienen, wordt door de gebruiker aangeschaft. De gebruiker is dus ook de eigenaar van deze hardware. Daarnaast wordt de software aangeboden in de vorm van een licentiemodel. Afhankelijk van het aantal licenties kan het te betalen bedrag verschillen. booq POS werkt met een lokale miniserver, die wij ook tegen een maandelijks tarief aanbieden. Deze miniserver blijft eigendom van de aanbieder. Ten slotte is een installatie van het systeem vereist. Hiervoor betaalt de gebruiker eenmalig.

Waarom zou ik ervoor kiezen om met de booq POS te werken?

Te veel redenen om op te noemen! booq POS is een bewezen technologie die al 10 jaar in ontwikkeling is door 50 interne softwareontwikkelaars. Functionaliteiten in booq POS lijken misschien vergelijkbaar met andere systemen, maar zijn ontwikkeld met kennis uit de markt! Wij weten waar horecaondernemers naar op zoek zijn en hebben de features daarom slimmer gemaakt dan anderen. Meer uitleg over de unieke koopredenen van booq POS vind je in het trainingsmateriaal.

Wat als ik geen internetverbinding heb. Kan ik nog werken?

Als je de verbinding met je internetprovider verliest, kun je nog steeds werken. Door de unieke opzet met de miniserver kun je toch transacties afhandelen. Op het moment dat de internetverbinding met de provider hersteld is, worden de gegevens weer gesynchroniseerd met je backoffice.

Wat is het verschil tussen een frontoffice en een backoffice?

De backoffice is de plek waar je je systeem instelt en de aanpassingen doet. Dus als je een artikel wilt toevoegen, een prijs wilt wijzigen, in rapporten wilt kijken, dan ga je naar de booq Backoffice. Front office (FO) is het gedeelte van een hotel of restaurant en het personeel waarmee gasten of klanten dagelijks contact hebben. Zij kunnen vragen beantwoorden, problemen van klanten afhandelen en gasten eten of andere zaken brengen. Front office hardware zijn kassa's en handhelds waarop de booq front office software draait.

Hoe installeer ik mijn systeem?

Maak je geen zorgen! Wij ontzorgen je volledig met onze gespecialiseerde adviseurs. De adviseurs stellen het systeem in op basis van de wensen van de klant. De klant zorgt zelf voor een onboarding waarin bijvoorbeeld artikelen, prijzen en menu's worden aangeleverd. Van daaruit regelen wij alles! Wij maken het systeem gereed en komen het op locatie installeren. Op deze manier heeft de klant een perfecte ervaring met booq POS.

Hoeveel kassa's kan ik tegelijkertijd gebruiken?

Het aantal kassa's is eenvoudig uit te breiden. Je biedt eenvoudig een extra scherm (of handheld) aan met de benodigde POS frontoffice licentie. Zo breid je het booq POS-systeem super eenvoudig uit! Een klant betaalt voor het aantal POS licenties dat hij tegelijkertijd gebruikt. Als je drie schermen hebt, maar slechts twee schermen tegelijk gebruikt, zou je kunnen werken met twee frontoffice-licenties.

Op welk soort toestel kan ik booq draaien?

Je kunt booq draaien op Android (versie 5 en hoger) of Apple (versie 12 en hoger).

Heb ik internettoegang nodig?

Nee, je hebt geen internettoegang nodig om met de booq App zelf te werken. Maar om wijzigingen in het systeem aan te brengen (bijvoorbeeld nieuwe artikelen toevoegen) heb je wel internettoegang nodig. Ook voor QR-bestellen heb je een werkende internetverbinding nodig.

Wat voor internetverbinding heb ik nodig?

Je moet een stabiele internetverbinding hebben met minimaal 10Mbit/s downloadsnelheid en 1Mbit/s uploadsnelheid.

Kan ik het systeem via Wifi aansluiten?

Nee, de miniserver moet met een kabel worden aangesloten, evenals de printer. Het POS display en het pinapparaat kunnen wel worden aangesloten op de lokale Wifi-verbinding.

Kan ik de kassalade rechtstreeks op het POS-scherm aansluiten?

Nee, dat kan niet. De lade moet worden aangesloten op de printer.

Kan ik de taal van het POS-systeem veranderen?

Ja, de taal van het kassasysteem kan voor de gebruiker worden gewijzigd. De backoffice gebruikt de instellingen van de browser.

POS

Hoe kan ik mijn artikelen en tafels bewerken?

Om producten en tafels te bewerken kun je inloggen met jouw gegevens. Dan heb je toegang tot de backoffice. Hier kunnen artikelen en tafels worden toegevoegd en bewerkt.

Welke informatie is beschikbaar op het dashboard?

Op het hoofddashboard wordt de huidige omzet getoond, het aantal transacties en de gemiddelde besteding. Het toont een overzicht van het aantal openstaande orders en de omzet hiervan. Ook wordt weergegeven wat de omzet van de afgelopen week was en het verschil met de week ervoor.

Is er meer informatie beschikbaar?

Ja, we hebben de BI basis module met een overzicht van alle omzet. Je kunt inzoomen op specifieke data zoals de top 10 van verkochte producten, de beste tafel en top 10 van verkopers.

Kan ik nieuwe artikelen toevoegen?

Nieuwe artikelen kunnen worden toegevoegd vanuit de backoffice, klik op "Artikelen" en daarna op "+ Artikel toevoegen".

Kan ik een optiemenu toevoegen aan een artikel?

Ja, een optiemenu kan worden toegevoegd aan een hoofdproduct. Het is ook mogelijk om een toeslag aan het artikel toe te voegen voor een optie zoals slagroom op de warme chocolademelk.

Kan ik een artikel toevoegen wat meerdere artikelen bevat?

Ja, er kan een artikel worden toegevoegd met meerdere artikelen eronder. Wanneer dit artikel in de app geselecteerd wordt, worden alle artikelen daaronder verkocht. Dit kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld een Irish coffee.

Ga naar de backoffice en voeg een nieuw artikel toe en voeg het extra artikel toe onder samenstellingen. Je kunt zoveel producten toevoegen als je wilt.

Kan ik mijn eigen promotie geven?

Ja, er kunnen diverse type promoties worden aangemaakt, zowel in bedrag als in percentage. Via de promotiemodule kun je ook korting geven op betaalde combinaties of op basis van het factuurbedrag.

Kan ik zelf een achtergrond voor de tafelkaart instellen?

Ja, je kunt een eigen achtergrond uploaden.

Komt er een bon uit de printer als de tafel verplaatst wordt naar een andere tafel?

Ja, per printer kan worden bepaald of er een bon geprint wordt.

Kan een artikel op meerdere printers geprint worden?

Ja, een artikel kan op een oneindig aantal printers geprint worden.

Kan ik verschillende menu's gebruiken?

Ja, je kunt zoveel menukaarten aanmaken als je wilt en deze koppelen aan een tafel/wijk.

Kan ik artikelen met elkaar combineren?

Ja, je kunt artikelen met elkaar combineren. Bijvoorbeeld voor een Bacardi Cola.

Kan ik een artikel meerdere prijzen geven?

Ja, je kunt meerdere prijzen gebruiken via prijslijnen/beheer. Per wijk, tafel of debiteur of per vestiging.

Kan ik meerdere locaties hebben binnen 1 omgeving?

ja, je kunt meerdere locaties binnen 1 omgeving hebben.

Kan ik opties koppelen aan mijn product?

Ja, je kunt meerdere opties koppelen aan het menu.

Kan ik menu's wijzigen op basis van tijd/datum?

Ja, je kunt het menu wijzigen op basis van tijd/datum.

Kan ik mijn verkopen realtime zien?

Ja, het dashboard laat de omzet in realtime zien.

Kan ik met voorraad werken?

Binnen booq kun je een kritische voorraad invoeren, het is geen voorraadprogramma.

Kan ik een tafel splitsen?

Ja, een tafel kan worden gesplitst en in delen worden betaald.

Kan ik gangen naar mijn keuken doorgeven?

Ja, via de booq App kan worden aangeven dat de gast de volgende gang wil.

Kan ik per gebruiker instellen wat hij wel of niet mag doen?

Ja, per gebruiker kan worden ingesteld wat hij wel en niet mag of alleen mag met autorisatie van de manager.

Kan ik rapporten exporteren naar PDF/Excel?

De meest gebruikte rapporten kunnen worden geëxporteerd naar PDF/Excel.

GIFTCARD

Bestaat er een mogelijkheid om in te loggen op een soort portaal, zodat je als ondernemer (klant) kunt zien welke kaarten e.d. in gebruik zijn?

Wij hebben geen portaal voor klanten om alle transacties met cadeaukaarten terug te halen. Wij bieden standaard een duidelijke en overzichtelijke rapportages met alle informatie die de klant nodig heeft. Deze krijgt de klant maandelijks per e-mail binnen, via de support afdeling is deze termijn te wijzigen.

Hoe kan de kaarthouder een saldo inzien?

Nieuwe klanten krijgen een link van de saldo checker met een handleiding hoe zij deze op hun website kunnen plaatsen. Deze link wordt ook op de cadeaukaart gedrukt, waardoor de klanten via de website het saldo kunnen checken.

Hoe kom ik aan een overzicht met hoeveel er wanneer is afgeschreven?

Er is een maandelijkse rapportage waarin alle informatie staat die nodig is voor de boekhouding

Kan ik een kaart tijdelijk blokkeren indien deze is zoekgeraakt?

Dat is niet mogelijk. Mocht de cadeaukaart zoek zijn geraakt kunnen zij de cadeaukaart zelf via de kassa verzilveren (betalen) om een nieuwe cadeaukaart te activeren en te versturen.