BI - Starten met business intelligence module

booq BI Basis vs. booq BI Basis+: Standaard heb je bij booq BI toegang tot een aantal dashboards waarin basisrapporten visueel worden weergeven. Op zoek naar meer diepgang van data verkregen vanuit de verschillende booq Bricks? Kies dan voor booq BI Basis+.

📺 Bekijk de video van de tutorial

Stap voor stap lijst

booq backoffice

Je benadert booq BI eenvoudig en snel via de welbekende booq Backoffice via booqcloud.com. Je vult je 'e-mailadres' en 'wachtwoord' in en klikt vervolgens op "aanmelden". Je kom je terecht in de booq Backoffice.

Onder het kopje 'financiën' in het hoofdmenu vind je onderaan de button "booq BI".  Door te klikken op deze button opent zich in een nieuw scherm de BI-omgeving.

Opbouw dashboards

Je ziet dat de pagina is opgebouwd uit verschillende tegels. Zo zie je links bovenin een tegel die de omzet per maand laat zien in een staafdiagram. De verzameling van 'tegels' zoals op het scherm te zien is noemen we een dashboard.

In de bovenste balk op het scherm vind je aan de linkerkant het zogenoemde 'Hamburgermenu'.

Door op dit menu te klikken zie je welke dashboards er voor jou beschikbaar zijn en kan je wisselen tussen de verschillende dashboards door ze aan te klikken. Je ziet in het hamburgermenu dat de bovenste twee dashboards onderdeel zijn van booq BI Basis en de dashboards onder nummer twee allemaal beschikbaar zijn wanneer je booq BI Basis+ afneemt.

In ieder dashboard zit dezelfde logische opbouw.

  • Zo zeggen de bovenste drie tegels iets over een periode, bijvoorbeeld de omzet per maand, omzet per dag van de week en de omzet naar uur & dag uitgesplitst.
  • De tweede rij tegels gaat over de locatie. Hier worden alle 'filialen' en 'salespoints' weergegeven.
  • De derde rij met tegels gaat over de productgroepen. Bijvoorbeeld inzicht in de omzet en het verkochte aantal producten per omzetgroep, productgroep en specifieke producten.
  • De laatste rij met tegels gaan over medewerker-prestaties. Deze rij tegels laat zien hoe medewerkers presteren in termen van verkoop. Je ziet in één overzicht de hoeveelheid omzet die iedereen creëert.

Een deepdive op al deze tegels is mogelijk door andere dashboards te selecteren via het hamburgermenu! Die dashboards geven je de benodigde achtergrondinformatie om zo antwoord op de vraag te krijgen waarom medewerker 1 aanzienlijk meer verkoopt dan anderen.

Tegelfilters

Wanneer er binnen tegels mogelijkheden zijn om te switchen van weergave, dan zie je dat rechtsonder in een tegel. Als je bijvoorbeeld op "week" klikt zie je dat de data wordt weergeven op weekbasis. Wanneer je weer op "maand" klikt, dan wordt de data weer getoond op maandbasis. Naast deze mogelijkheid heeft iedere tegel nog enkele andere handige functies. Zo kun je rechts bovenin op de pijltjes klikken om een tegel in fullscreen modus te bekijken. Klik je op de drie puntjes rechtsboven in de tegel, dan krijg je meerdere opties. In één muisklik exporteer je de tegel desgewenst naar PDF of Excel-formaat. Wil je een bepaalde filter ongedaan maken? Dan druk je linksonder in de tegel op de button "ongedaan maken".

Legendafilters

Bij specifieke tegels is het mogelijk te filteren met behulp van de legenda. Binnen de legenda kun je bijvoorbeeld 1 of meerdere dagen selecteren door erop te klikken. Zo kun je makkelijk verschillende dagen met elkaar vergelijken.

Als je meer informatie wilt hebben over je omzet in augustus, klik je binnen de tegel "omzet per maand" op "augustus". Je ziet dat wanneer je dit doet, alle data in andere tegels op je dashboard zich ook aanpast! Ofwel; je ziet nu alleen nog de data die relevant is op basis van de filter die je zojuist gezet hebt. Bovenaan de pagina zie je twee tegels die voor jou als referentie dienen. Je ziet hier altijd welke datum-range je geselecteerd hebt, in dit geval dus augustus 2020. Rechts zie ik de bijbehorende totaalomzet plus het aantal orders dat past binnen de selectie die ik zojuist heb gemaakt.

De data die voor jou zichtbaar is in booq BI gaat terug tot de dag dat je begonnen bent met het gebruik van booq POS. Met andere woorden, data die komt uit de periode vóór je booq POS gebruikte is niet zichtbaar in booq BI.

Iconen

Stel dat je meerdere filters had gezet binnen het dashboard, dan kan je snel alle filters verwijderen door bovenin de navigatiebalk te klikken op het icoon "reset alle filters". Op die manier keert je dashboard weer terug naar de oorspronkelijke staat zonder filters.

Het tweede icoon heeft de betekenis "herladen". Gegevens komen telkens semi live binnen in booq BI. Wanneer je de gegevens van de huidige dag bekijkt, kun je de laatste data ophalen door deze functie te gebruiken.

Het derde icoon in de rij is het 'filter'. Door deze optie te gebruiken kun je eenvoudig een selectie maken van specifieke data. Het dashboard is standaard ingesteld op de lopende 12 maanden, met andere woorden; het kijkt exact 12 maanden terug vanaf vandaag. Door de datumfilters te gebruiken kun je snel een selectie maken van bijvoorbeeld een kwartaal óf feestdagen.

Daarnaast kun je snel filteren op omzetgroepen. De omzetgroepen zijn gelijk aan die jij bepaalt hebt in je booq backoffice. Wanneer je bijvoorbeeld 'bieren' en 'frisdranken' selecteert en vervolgens op de button "apply" klikt, dan zie je in het dashboard alleen de data die relevant is voor deze twee omzetgroepen.

Het meest rechtse icoon met de drie verticale puntjes geeft diverse mogelijkheden. je kunt hier onder andere zien welke gebruikers er zijn ingelogd in booq BI, je kunt jezelf uitloggen en het geeft de mogelijkheid om het gehele dashboard waarin je op dat moment zit te verzenden middels e-mail!

Hoe hebben we het gedaan?

BI - Business intelligence module installeren

Contact